Bij geen enkele Nederlandse bank krijgen spaarders nog een rente van 1 procent of meer op vrij opneembare tegoeden.

Dat meldde de vergelijkingssite Spaarrente.nl vrijdag op basis van zelf verzamelde gegevens.

Nationale-Nederlanden verlaagt de rentevergoeding op zijn vrij opneembare spaarrekening per 10 juni naar 0,9 procent. Dat was volgens Spaarrente.nl de laatste aanbieder die nog een rente van 1 procent hanteerde.

Beleid ECB

De spaarrentes dalen al sinds 2012, maar de laatste tijd gaan ze erg hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die verlaagde de beleidsrente eerder dit jaar naar 0 procent in een poging de inflatie en economische groei te stimuleren.

Spaarders zuchten onder de historisch lage spaarrente. Na aftrek van vermogensbelasting en inflatie, wordt je spaargeld elk jaar minder waard. Als die trend doorzet, valt niet uit te sluiten dat spaarders straks moeten betalen om geld op hun bankrekening te parkeren.

Sparen in het buitenland

Aan de randen van Europa zijn er banken die graag spaargeld willen aantrekken in ruil voor een hogere rente. Banken in bijvoorbeeld Tsjechië en Kroatië bieden 1,5 tot 2,2 procent rente.

Enkele Duitse fintechbedrijven zien hier die banken en spaarders via een platform met elkaar in contact te brengen. Vorige maand lanceerde Raisin (onderdeel van de Duitse startup WeltSparen) een Engelstalig platform, dat toegankelijk is voor spaarders in heel Europa, waaronder ook Nederland. Het Duitse Savedo kwam met een vergelijkbare dienst.

Het lijkt aanlokkelijk om je spaargeld te stallen bij banken in Oost- of Zuid-Europa. Maar pas op voor de risico's: als de bank omvalt, ben je toch de pineut.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl